Filmy
Dramy
Ludzie Kina
Premiery kinowe
Premiery DVD
Recenzje
News
Forum
Użytkownicy
Linki
Statystyki
Kontakt
Dram: 68
Ludzie Kina: 2738
Użytkowników: 2049
"Kino Dalekiego Wschodu"
Piotr Kletowski
http://www.krytykapolityczna.pl/Ksiazki-poza-seriami/Kino-Dalekiego-Wschodu/menu-id-105.html
Zakupił -> czytał już ktoś tę książkę?
Jeżeli tak to poprosiłbym o opinie
Czy warto kupić?
I czy znacie jakieś inne pozycje książkowe dotyczące kina azjatyckiego lub pozycje w ogóle o kinematografii w których jest mowa o kinie koreańskim?
Ja natrafiłem na te pozycje:
* "Film japoński a kultura europejska" A. Pierzchała
* "Film japoński" S. Janicki
jam zakupil i przeczytał...no cz, jesli autor zmieszcza całe bogactwo kina azjatyckiego na 230 stronach, to wiele dobrego z tego nie moze wyniknąc, ot, taki bryk z historii i twrczości najważniejszych reżyserw wybranych kinematografii, z Korei autor szerzej opisuje Park Chan-wooka oraz Kim Ki-duka
jedynym "inowacyjnym" elementem ksiazki jest koncowy rodział, w ktrym autor stara się odczytac kino azjatyckie przez pryzmat azjatyckich filozofii-religii
co do innych ksiazek w temacie to:
"Nowe Nawigacje II. Azja-Cyberpunk-Kino niezalezne"
"Kwartalnik filmowy, Nr 51/2005
Studia Filmoznawcze (nie pamietam nr, niestety)
Sfilmowac dusze - mała historia kina japońskiego
Generalnie bida z nedzą, jesli chodzi o pozycje do czytania.
Ostatnio edytowany o 2009-04-16 21:06:32
Hej,
Kletowskiego czytałam i z rekomendacją bym się nie spieszyła. Książka bardzo pobieżna, dla początkujących w temacie, żeby wiedzieć, od czego zacząć poszukiwania. Z drugiej strony potrzebna na rynku, bo puściej na nim chyba by nie mogło już być. Za dużo 1-2 zdaniowych streszczeń, które chętnie zamieniłabym na dłuższe analizy filmów (też notabene krótkie). Uzupełniłam braki w historii filmografii azjatyckich, ale generalnie treść tej książki nie zapada w pamięć. Takie kompendium w pigułce.
Parę niezłych artykułów można przeczytać na hancinema; na brytyjskim amazonie jest natomiast taniej niż na amer., a niektóre używki trafiaja się w całkiem przystępnej cenie.
Pzdrwm

Aby dodać wiadomośc musisz być zalogowany